Експертна дискусія “Народи Російської Федерації: між асиміляцією та самовизначенням”

У Дипломатичній академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС відбулася експертна дискусія “Народи Російської Федерації: між асиміляцією та самовизначенням”, організована Центром дослідження безпекового середовища “Прометей” (Prometheus Center).

З вітальними словами виступили народні депутати України Ганна Гопко та Микола Княжицький, завідувач Центру міжнародних досліджень Дипломатичної академії Андрій Веселовський, голова товариства ерзян України Сирєсь Боляєнь, татарський політичний емігрант Нафіс Кашапов. Історик та журналіст Вахтанг Кіпіані представив гостям тематичну виставку газет 20 корінних народів Російської Федерації з фонду Музею-архіву преси. В. Кіпіані відзначив складнощі корінних народів у виданні преси рідними мовами, а також негативні наслідки триваючої русифікації для збереження ідентичностей.

У ході дискусії в експертному товаристві було обговорено проблематичність реалізації федеративної моделі Росії на практиці та адміністративні способи розмивання меж між національностями, які застосовує Росія. Що стосується становища ісламу, то було наголошено на неоднорідності самої мусульманської віри та розділювальній політиці Росії, спрямованої на підтримку одних груп та утиски інших. При цьому державна “ісламізація” Росії, як було відзначено, є малоймовірною, хоча можна очікувати на збільшення прибічників мусульманської віри. Подальша радикалізація, натомість, не обов’язково пов’язана з ісламом, а з неможливістю реалізації національно-культурних ідентичностей загалом.

Під час вітальних промов та виступів у рамках дискусії було наголошено на ролі України, яка проявляє повагу до прав корінних народів.

Меню